U mag blind afgaan op uw belastingadviseur
Als u uw aangifte laat opstellen door een deskundige belastingadviseur en u zelf beperkte fiscale kennis heeft, mag u ervan uitgaan dat deze klopt. Als dat achteraf niet zo blijkt te zijn, mag de Belastingdienst een eventuele verzuim- of vergrijpboete niet aan u opleggen. Dat was recent de conclusie in een uitspraak van Rechtbank Leeuwarden.
De rechtszaak draaide om een directeur-grootaandeelhouder (dga) die een deel van de aandelen in zijn bv verkocht voor ongeveer € 1,2 miljoen. Op advies van zijn belastingadviseur zette de man ongeveer € 400.000 apart om later de belasting hierover van te kunnen betalen. Bij het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekering (IB/PVV) van de man over dat jaar, nam de belastingadviseur de verkoop van de aandelen niet mee. Omdat de dga verder geen speciale fiscale kennis had, ondertekende hij deze aangifte zonder deze te controleren. De fout in de aangifte kwam uiteindelijk aan het licht en de inspecteur legde een naheffingsaanslag op plus een vergrijpboete van 50% van de te betalen belasting over de winst van de aandelenverkoop. De man ging tegen de vergrijpboete in bezwaar en daarna in beroep en kreeg van de rechter zijn gelijk.
Man mocht op deskundigheid belastingadviseur afgaan
Volgens de rechter had de inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat de dga wist dat zijn aangifte niet klopte. De man was terecht afgegaan op de deskundigheid van de belastingadviseur en hij had geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de aangifte. Ook geloofde de rechter het argument van de man dat hij de fout ook niet zou hebben opgemerkt als hij de aangifte wel had gecontroleerd. Bovendien had de man de intentie om belasting te betalen aannemelijk gemaakt omdat hij hiervoor eerder geld opzij had gezet. De vergrijpboete werd daarom ingetrokken.
Rechtbank Leeuwarden, 8 oktober 2010, LJN: BO0478