Bijpraten tijdens de lunch blijft belast
Als werknemers tijdens de lunch over het werk praten, betekent dit niet dat de lunch automatisch onbelast mag blijven. Er is dan namelijk geen sprake van een meer dan bijkomstig zakelijk belang. De rechtbank in Haarlem oordeelde dit onlangs in een zaak waarin een werkgever lunches onbelast aan zijn werknemers verstrekte, omdat zij tijdens de lunch regelmatig over werkzaken praatten.
In de zaak rekende de werkgever de eerste tachtig lunches van zijn werknemers niet tot het loon. De werknemers waren voor hun werk regelmatig op pad en gebruikten de lunch om bij te praten. De werkgever vond daarom dat de lunches niet hoefden te worden belast. De Belastingdienst was het hier niet mee eens en stuurde de organisatie een naheffing over de periode 2002 tot en met 2005. In die jaren gold een fiscale regeling dat maximaal tachtig maaltijden per kalenderjaar geheel onbelast mocht blijven als het ging om maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk belang. Volgens de fiscus was daar bij deze lunches geen sprake van.
Vergaderlunch met klanten wel onbelast
Dat er tijdens een lunch tussen collega’s een gesprek wordt gevoerd over het werk is op zichzelf onvoldoende om te spreken van een lunch met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter, oordeelde de rechter. Als het gaat om een vergaderlunch met klanten buiten de vaste werkplek, mag de lunch wel onbelast blijven. Bij een vergaderlunch met collega’s hangt dit af van de omstandigheden. Wordt er tijdens de lunch bijvoorbeeld een presentatie gegeven, dan is er wel sprake van een meer dan bijkomstig zakelijk belang. In het geval van de rechtszaak stelde de rechter de ficus in het gelijk en oordeelde dat de naheffing terecht was opgelegd.
Rechtbank Haarlem, 31 mei 2011, LJN: BR3269