U bent hier

Onderneming & Fiscus
Alleen eigen aandeel in verlies aftrekbaar

Alleen eigen aandeel in verlies aftrekbaar

Als uw bv een schuld heeft die zij niet meer terug kan betalen, mag u het openstaande bedrag aftrekken als verlies uit overige werkzaamheden in uw aangifte inkomstenbelasting (IB). Uit een advies van een advocaat-generaal (AG) van de Hoge Raad blijkt echter dat dit bedrag beperkt moet blijven tot het gedeelte waarvoor u zelf aansprakelijk bent.

De zaak, waarover de Hoge Raad zich dus nog moet buigen, draaide om een directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv die op haar beurt weer 70% van de aandelen bezat van een werkmaatschappij. Deze werkmaatschappij ging op een bepaald moment op de fles, waardoor zij een nog openstaand krediet bij de bank niet meer kon afbetalen. De bv van de man en die van een andere bv waren hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld, waardoor de bank de nog openstaande schuld bij de dga kwam innen. Dit gebeurde dan ook, waarna hij het volledige bedrag van € 7.212 wegens terbeschikkingstelling aftrok als verlies uit overige werkzaamheden in zijn aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen (IB/PVV). De inspecteur ging echter niet akkoord met deze aftrekpost en stond slechts toe dat de man een gedeelte van het bedrag aftrok. Het af te trekken bedrag bleef een twistpunt, waardoor de zaak nu dus bij de Hoge Raad ligt.

Alleen eigen deel was aftrekbaar

In afwachting van het arrest heeft AG stelling genomen in de zaak. Volgens hem moet de vordering, en daarmee het toe te wijzen verlies, verdeeld worden over alle partijen die hiervoor aansprakelijk waren. Dit kwam neer op de dga in kwestie, zijn bv, de andere betrokken bv en de dga die daar de aandelen van bezat. Zodoende zou de dga slechts recht hebben om een vierde deel van de vordering in aftrek te brengen. Het gaat hier uiteraard om een uitspraak van een AG, waar de Hoge Raad vanaf kan wijken in het uiteindelijke arrest.
AG Hoge Raad, 23 september 2010, LJN: BO0389