Aanpassen arbeidsduur volgens nieuwe regels
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. Als ook de Eerste Kamer met het voorstel instemt, veranderen hierdoor de regels voor het aanpassen van de arbeidsduur.
In het bericht 'Nieuwe verlofregels goedgekeurd door Kamer' kon u al lezen dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden en welke wijzigingen aan de Wet arbeid en zorg (WAZO) dit met zich meebrengt. Het wetsvoorstel wijzigt ook de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA). Hierdoor krijgen werknemers de mogelijkheid om flexibel met hun arbeidsduur om te gaan. Een werknemer kan bijvoorbeeld straks één keer per jaar een verzoek indienen om zijn contractuele arbeidsduur aan te passen. Nu kan dat nog één keer in de twee jaar. U mag zo’n verzoek alleen weigeren als u hiervoor zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval als een werknemer meer uren wil werken en u onvoldoende werk voorhanden heeft.
Verzoek om aanpassing niet meer vier maanden van tevoren
Daarnaast krijgt een werknemer - buiten deze één keer per jaar - ook bij onvoorziene omstandigheden het recht om zijn arbeidsduur aan te passen. Hij hoeft zo’n verzoek dan niet meer vier maanden van te voren in te dienen, zoals nu het geval is. Van onvoorziene omstandigheden is bijvoorbeeld sprake als een ouder van de werknemer plotseling hulpbehoevend wordt en de werknemer hierdoor tijdelijk minder wil werken.