Werken kan rouwproces ondersteunen

Een werknemer die net een dierbare heeft verloren, zal waarschijnlijk niet direct zijn hoofd naar werk hebben staan. Het is dan ook belangrijk dat uw werkgever de medewerkers in deze zware tijd steunt. Toch hoeft dit niet altijd te betekenen dat uw werkgever dan maar zoveel mogelijk werk uit handen neemt van de werknemer. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat werk het verwerkingsproces ook kan ondersteunen.

Veel werknemers die een ouder, partner of kind verliezen, melden zich na het overlijden ziek om het verdriet te verwerken. Uit een enquête van Landelijk Steunpunt Rouw blijkt dat 40% van de werknemers in eerste instantie probeert weer aan het werk te gaan, maar zich vervolgens ziek meldt. Toch kan het de werknemer ook helpen om juist wel aan het werk te blijven na het verlies van een dierbare. Uit onderzoek van arbodienst 365 blijkt dat dit de verzuimduur van werknemers kan verminderen met 47 dagen ten opzichte van de gemiddelde verzuimduur van 170 dagen. Als de werkgever het rouwproces op een goede manier begeleidt, kan dit er ook voor zorgen dat de werknemer minder negatieve emoties, zoals spanningen en stress ervaart.

Voldoende ondersteuning bij werkhervatting

Uiteraard is het dan wel belangrijk dat u de werknemer voldoende ondersteunt bij zijn werkhervatting. De methodiek Arbeid en Rouw van arbodienst 365 kan u helpen om de rouwbegeleiding op het werk op een goede manier aan te pakken. In het uitvoeren van deze methode speelt de bedrijfsmaatschappelijk werker een belangrijke rol. Hij heeft vaak meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van een werknemer na het verlies. Ook kan een professional de leidinggevende en collega’s ondersteunen in het geven van de juiste aandacht. Door een goede begeleiding te bieden kunt u ervoor zorgen dat een rouwende werknemer sneller terugkeert op de werkvloer en voorkomen dat hij zich opnieuw ziek meldt.