Meerjarenplan voor aanpak werkstress
Werkstress staat voorlopig nummer een op het lijstje van grootste beroepsrisico’s voor werknemers in Nederland. Daarom heeft minister Asscher een meerjarenplan aangekondigd om ziekte en uitval door stress op het werk aan te pakken. Op verzuim door werkstress rust een taboe. Dat moet doorbroken worden, anders kan het probleem niet worden aangepakt.
Een derde van de ziekmeldingen die een direct gevolg zijn van werk, wordt veroorzaakt door werkstress. Dat maakt werkstress tot het grootste beroepsrisico in Nederland. Daarom gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers een plan maken om werkstress aan te pakken. Daarnaast gaat de Inspectie SZW extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer. Dat staat in een brief die Asscher stuurde aan de Tweede Kamer.
Klachten over hoge werkdruk serieus nemen
Met het plan lanceert de minister de campagne ‘Check je Werkstress’. Die moet werkgevers en werknemers wijzen op de risico’s van werkstress. Ook moet het onderwerp uit de taboesfeer worden gehaald. De campagne roept werkgevers en werknemers op om werkstress bespreekbaar te maken. Daarom komen in de campagne bekende Nederlanders aan het woord die wel eens ziek zijn geweest door een te hoge werkdruk en stress. U kunt hierin natuurlijk ook een rol spelen. Neem klachten van werknemers over hoge werkdruk serieus en ga in gesprek met werknemers.
Goede balans tussen werk en privé
Om vrij van stress te kunnen werken, moeten de arbeidsomstandigheden in orde zijn: een goede balans tussen werk en privé en geen agressie, pesten en intimidatie op de werkvloer. Spreek collega’s aan op ongewenst gedrag; bijvoorbeeld als overspannen medewerkers op een negatieve manier het onderwerp van gesprek zijn. Wees alert op signalen die op werkstress kunnen duiden: veelvuldig kort verzuim, somberheid, wisselende stemmingen en kort aangebonden zijn of overspannen gedrag.