Zzp'er heeft goedkeuring nodig van werkgever

Onlangs is er een keurmerk gelanceerd voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Dit keurmerk kan ondernemingen veel tijd en geld schelen, aldus de initiatiefnemer stichting zzp-erkend. In een database zijn de zelfstandigen opgenomen die voldoen aan een aantal juridische en fiscale kenmerken. Zo kunt u snel zien of de door u ingehuurde zelfstandige voldoet aan de gestelde eisen. U kunt hierbij denken aan de eisen die de Belastingdienst stelt in de vorm van de zogeheten VAR-verklaring.

Veel ondernemingen – opdrachtgevers – maken veel kosten voor de administratie en het afdekken van inhuurrisico's bij het inschakelen van tussenpersonen. Toch heeft u vaak de tussenpersonen nodig, omdat het zelf inhuren van een zzp'er de nodige juridische en fiscale risico's met zich meebrengen.

Actie

Zzp-erkend reikt de certificaten uit en houdt de gegevens van de aangesloten zelfstandigen actueel. Dreigt een document te verlopen, dan krijgt de zzp'er een e-mail zodat hij actie kan ondernemen. Werkgevers moeten in één oogopslag kunnen zien met wie ze te maken hebben.

Behoefte

Momenteel is het keurmerk bedoeld voor zelfstandigen binnen de dienstverlening. Maar ook in andere branches, zoals de bouw en het onderwijs, hebben werkgevers behoefte aan deze informatie over zelfstandigen. De database maakt het voor werkgevers mogelijk om bijvoorbeeld drie referenties op te vragen. Momenteel maken nog maar een beperkt aantal zzp'ers deel uit van de database, maar zzp-erkend is in gesprek om het bestand snel uit te breiden.