U bent hier

Onderneming & Salaris
Doelmatigheidsmarge toch geen overgangsrecht

Doelmatigheidsmarge toch geen overgangsrecht

In het Belastingplan 2015 was voorgesteld om de doelmatigheidsmarge te verlagen van 30% naar 25%. De verlaging van het percentage heeft grote gevolgen voor bestaande afspraken tussen uw onderneming en de Belastingdienst over de hoogte van het gebruikelijk loon van aanmerkelijkbelanghouders. Het kabinet heeft daarom besloten om niet alle afspraken tussen ondernemingen en de Belastingdienst collectief op te zeggen en daarnaast het overgangsrecht, dat voor 2015 zou gelden, te schrappen.

Het gebruikelijk loon is voor 2014 vastgesteld op minimaal € 44.000. Als dat bij soortgelijke dienstbetrekkingen gebruikelijk is, kan de Belastingdienst het loon van een dga op een hoger bedrag vaststellen. In zo’n situatie gaat de Belastingdienst uit van het hoogste van de volgende bedragen:

  • 70% van het hogere gebruikelijk loon, maar ten minste € 44.000.
  • Het loon van de meestverdienende werknemer of van de meestverdienende werknemer van een verbonden vennootschap.

Kabinet komt tegemoet aan kritiek

De plannen van het kabinet om de doelmatigheidsmarge te verlagen en daarmee de lasten voor dga’s te verzwaren, stuitten op veel kritiek van de Tweede Kamerfracties en organisaties als het Register Belastingadviseurs (RB) en werkgeversorganisaties. Om tegemoet te komen aan deze kritiek, heeft het kabinet in antwoord op Kamervragen laten weten dat ze per 1 januari 2015 niet alle afspraken collectief op zal zeggen.

Geen correctie bij gelijke feiten en omstandigheden

Uw onderneming moet met de inspecteur een nieuwe afspraak maken over het gebruikelijk loon van de dga als de geldigheidsduur van de lopende afspraak verloopt, of als de inspecteur zelf contact met uw onderneming opneemt. Bovendien zal de inspecteur het opgegeven loon van de dga niet corrigeren zolang de feiten en omstandigheden gelijk blijven. Onder de voorgestelde overgangsregeling – die nu uit de wet wordt geschrapt – liep uw onderneming wel een risico op een correctie. Het kabinet zal deze wijzigingen verwerken in de Tweede nota van wijziging op het Belastingplan 2015.