Nieuwe aandacht voor belastingontwijking
Onlangs presenteerde de Algemene Rekenkamer het rapport Belastingontwijking. Uit dit rapport blijkt dat Nederland met zijn fiscale regels toch niet uit de pas loopt. Nederland is echter als vestigingsland erg aantrekkelijk voor internationale ondernemingen. Maar dit werkt belastingontwijking in de hand. Internationale afspraken kunnen volgens de Algemene Rekenkamer belastingontwijking voorkomen.
Voor internationale ondernemingen kan Nederland fiscaal namelijk erg voordelig zijn, omdat ze kunnen profiteren van de volgende fiscale regelingen:
- Geen dubbele belasting over in het buitenland ontstane winst;
- Er geldt geen bronbelasting op rente en royalty’s;
- Nederland heeft met 94 landen in belastingverdragen afspraken gemaakt;
- Het is mogelijk om vooraf zekerheid te krijgen over de belastingheffing.
Nederland loopt met de fiscale regels niet uit de pas met andere EU-landen
Door de activiteiten goed te structureren kunnen grote ondernemingen echter eenvoudig zo min mogelijk belasting betalen. Uit het rapport blijkt dat de fiscale regelgeving in Nederland vergelijkbaar is met de regels in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Op basis van het rapport concludeert staatssecretaris Wiebes van Financiën dat ons land dus niet uit de pas loopt met andere Europese landen.
Internationale afspraken kunnen belastingontwijking voorkomen
De Algemene Rekenkamer geeft ook aan dat deze fiscale regels nadelig zijn voor het midden- en kleinbedrijf en voor ontwikkelingslanden. Het midden- en kleinbedrijf heeft deze mogelijkheden namelijk niet, omdat ze veel kleiner zijn en vaak ook alleen nationaal actief. De regels kunnen voor ontwikkelingslanden ook nadelig zijn, omdat ze meestal lagere bronbelastingtarieven hebben afgesproken in belastingbedragen. Er is volgens de Algemene Rekenkamer internationaal overleg nodig om deze belastingontwijking aan te pakken en de nadelige effecten weg te nemen. In de Tweede Kamer is al aangedrongen op een debat met de staatssecretaris.