Motie verlicht wet aanpak schijnconstructies
Inhoudingen op het loon van werknemers blijven volgend jaar wellicht ook nog mogelijk als u daardoor minder dan het wettelijk minimumloon uitbetaalt. Voor bonafide werkgevers en sociale werkbedrijven gaat een uitzondering gelden op het inhoudingenverbod van de Wet aanpak schijnconstructies.
Verschillende gemeentes, provincies en maatschappelijke organisaties waren niet blij met de nieuwe maatregel uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die werkgevers per 1 januari 2016 verbiedt om inhoudingen op het wettelijk minimumloon te doen. Hierdoor zouden werkgevers vaste kosten voor bijvoorbeeld huur, vervoer of de zorgverzekering niet meer kunnen inhouden en rechtstreeks kunnen overmaken aan de betreffende instantie in plaats van aan de werknemer. Werknemers zouden dan met betalingsachterstanden te maken kunnen krijgen, met alle gevolgen van dien.
De uitzondering komt in een algemene maatregel van bestuur te staan
Naar aanleiding van een brandbrief die de gemeentes en provincies hierover stuurden en vergelijkbare signalen van een aantal sociale werkbedrijven heeft de Tweede Kamer onlangs een motie aangenomen. Deze stelt paal en perk aan de nieuwe regel dat inhoudingen op het wettelijk minimumloon nooit meer mogen. De motie verzoekt de regering om via een algemene maatregel van bestuur zo snel mogelijk een uitzondering op deze regel te maken voor bonafide werkgevers en sociale werkbedrijven. De andere maatregelen van de WAS die op 1 januari 2016 ingaan (tool) hebben betrekking op de verplichting tot girale uitbetaling van het minimumloon en voldoende specificatie van vergoedingen op de loonstrook.