Met mobiel vallen: werkgever is aansprakelijk

U heeft een algemene waarschuwingsplicht tegen de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon als die gevaren veel groter zijn dan normaal. Is de productiesituatie lawaaiig, waardoor het voeren van een telefoongesprek meer concentratie vergt dan normaal, dan moet u daar beleid op maken. Zo heeft onlangs een productieleider zijn werkgever met succes aansprakelijk gesteld tijdens een gesprek op zijn mobiele telefoon.

In deze rechtszaak ging het om een productieleider in de betonindustrie. Hij controleerde op een hoogte van bijna anderhalve meter betonelementen op een zogenaamde trilplaat. Zijn gsm ging af en hij moest opnemen. Tijdens het telefoongesprek stapte hij mis, viel van de trilplaat en liep ernstig letsel op. Natuurlijk, u heeft geen algemene waarschuwingsplicht tegen de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon op de werkplek. Die gevaren zijn algemeen bekend. Maar dat wordt anders wanneer het gevaar van mobiel bellen op de werkvloer veel groter is dan normaal. Dat was hier het geval.

Met telefoon vallen

Bovendien was de mobiele telefoon een veel gebruikt intern communicatiemiddel. Wijzigingen werden op de valreep vaak via de mobiele telefoon doorgegeven. Daarom kon de man het zich niet permitteren om de telefoon niet op te nemen, ook niet als hij op een trilplaat stond. Onder deze omstandigheden had zijn werkgever regels moeten stellen over het gebruik van de mobiele telefoon. Dat was niet gebeurd. Daarom draait het bedrijf nu op voor een schadevergoeding.
Gerechtshof Leeuwarden, 29 juni 2010, LJN: BN0792