Mkb nog terughoudend met elektronisch factureren
In het Nederlandse bedrijfsleven is slechts de helft van de bedrijfs- en factuurprocessen gedigitaliseerd. Vooral mkb-ondernemingen onderschatten de waarde van digitalisering. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is door Kantar TNS in opdracht van Visma Software.
In 2017 vindt het versturen van facturen in het mkb in 53% van de gevallen digitaal plaats. Bij grote bedrijven is dit 60%. De mogelijkheid om facturen digitaal te ontvangen is minder goed uitgebouwd. Slechts 34% van mkb-bedrijven geeft aan over die optie te beschikken. Bij grote bedrijven ligt dit percentage op 63%. Als redenen om nog niet over te stappen op elektronisch factureren geven ondernemingen aan dat het management terughoudend is, hun systemen niet geschikt zijn of dat klanten er nog niet klaar voor zijn. Verder verwerkt men facturen in het mkb in 47% van de gevallen digitaal, in de grootzakelijke markt is dat 76%. Als drempels noemt men onder meer de kosten en de koppelingsmogelijkheden met een bestaand Enterprise resource planning (Erp)-systeem.
Overstappen op E-factureren
Het is een uitdaging om mkb-ondernemingen te overtuigen om elektronische facturen (e-facturen) te ontvangen, lezen, verwerken en goed te keuren. Dit ondanks de grote voordelen als tijd- en kostenbesparing, een betere cashflowpositie, inzicht, betrouwbaarheid en veiligheid. Wilt u overstappen op elektronisch factureren (tool)? Informeer dan bij uw Erp-leverancier of hij werkt met Simplerinvoicing. Dit is een open standaard voor uitwisseling van e-facturen. Benader ook uw leveranciers planmatig om hen te stimuleren om u e-facturen te sturen. Wijs hen op de voordelen van e-facturatie voor de verzender, zoals een lagere foutgevoeligheid, snellere afhandeling en betaling. Bekijk ook welke verbeteringen e-facturatie uw organisatie oplevert. Bent u al overgestapt e-facturering, check dan of uw e-factuur de verplichte elementen (tool) bevat.