Minder loon door uniformering toegestaan
Sinds 1 januari 2013 is de Wet uniformering loonbegrip (WUL) ingevoerd. Deze invoering kan geleid hebben tot vermindering van het nettoloon van u of van werknemers binnen uw onderneming. Tegen de achteruitgang van dit nettoloon was bezwaar en beroep ingediend, maar volgens Rechtbank Den Haag is dit niet in strijd met de Europese regels.
De uniformering van het loonbegrip moest ervoor zorgen dat het verschil tussen het loonbegrip voor de loonheffing, het loonbegrip voor werknemersverzekeringen en het loonbegrip voor de Zorgverzekeringswet zou verdwijnen. In deze zaak had de wijziging van het loonbegrip tot gevolg dat het nettoloon van de man met € 66 was afgenomen. Hij vond die achteruitgang te groot en stapte naar de rechter. Volgens de man was dit in strijd met het eigendomsrecht in het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM).
Ruime beoordelingsvrijheid wetgever
De rechter was het niet eens met de man. De loonheffingen waren gebaseerd op een wettelijke grondslag en de wetgever had daarbij een ruime beoordelingsvrijheid. De keuze voor één loonbegrip viel binnen deze beoordelingsvrijheid. Daarnaast gaf de rechter aan dat de achteruitgang niet alleen het gevolg was van de invoering van de WUL. Per 1 januari 2013 waren namelijk ook andere fiscale regels gewijzigd en dat had ook gevolgen gehad voor het inkomen van de man. Het ging in dit geval niet om een individuele en buitensporige last. De uniformering van het loonbegrip was dus niet in strijd met het eigendomsrecht.
Rechtbank Den Haag, 25 maart 2014, ECLI (verkort): 4037