Minder langdurig zieken door invoering WIA
De invoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in 2005 heeft ervoor gezorgd dat de jaarlijkse instroom van langdurig zieken sterk is verminderd. Het lijkt er dus op dat het doel van de wetgeving is bereikt. Om deze lijn vast te houden heeft de overheid een aantal aandachtspunten vastgelegd.
Uit een evaluatie van de WIA komt naar voren dat deze wet een positieve invloed heeft gehad op het terugbrengen van het aantal arbeidsongeschikten. Hiermee lijkt de opvolger van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (WAO) dus effectief te zijn. De WIA verplicht werkgevers en werknemers om zich in te spannen voor een snelle terugkeer op het werk.
Instroom van ZW-gerechtigden
Een belangrijk aandachtspunt blijft het aantal uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk dienstverband dat instroomt in de WIA. Deze zogenoemde vangnetters vormen bijna de helft van de WIA-instroom. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil daarom maatregelen nemen om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid van deze groep terug te dringen. Zo wil hij dat uitzendbureaus voor een periode van twee weken loon moeten doorbetalen als hun uitzendkrachten ziek worden. Op dit moment krijgen uitzendkrachten zonder vast contract met het uitzendbureau vanaf de derde dag van hun ziekte een Ziektewetuitkering.
Daarnaast wil de minister dat UWV na één jaar ziekte gaat kijken of ZW (Ziektewet)-gerechtigden die niet hun eigen werk kunnen doen, wel ander passend werk kunnen verrichten.