Meer samenwerking bij zieke werknemers
Als werkgevers, arbodiensten, huisartsen en specialisten beter zouden samenwerken, zouden zieke werknemers sneller weer aan het werk kunnen. Volgens een Amsterdamse wetenschapper kan dat € 0,5 miljard per jaar besparen aan verzuim- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
De betreffende wetenschapper, professor Anema, is als hoogleraar sociale geneeskunde verbonden aan het VU Medisch Centrum (VUmc). Hij denkt dat de samenwerking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, huisartsen, specialisten en therapeuten al een stuk soepeler zou verlopen als er geen scheiding meer zou bestaan tussen zorg van reguliere artsen en arbozorg. Nu komt arbozorg niet voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking en houden ‘gewone' artsen zich eigenlijk nauwelijks bezig met terugkeer naar het werk.
Geïntegreerde behandeling
Volgens professor Anema re-integreren werknemers sneller als alle betrokken artsen goed samenwerken en werkgevers geschikte aangepaste werkzaamheden aanbieden. Uit onderzoek van het VUmc bleek bijvoorbeeld dat langdurig arbeidsongeschikte werknemers met rugklachten sneller weer volledig aan het werk konden als ze geïntegreerde begeleiding en behandeling kregen. De betreffende werknemers werden behandeld door een team van bedrijfsartsen, medisch specialisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Dit zorgde ervoor dat ze gemiddeld vier maanden sneller dan normaal weer aan het werk konden.