Meer bewustzijn met de internationale RSI-dag

In uw vakgebied hoort u de term RSI/KANS misschien wel vaker voorbij komen dan u lief is. Toch verdient RSI/KANS de volle aandacht, want in Nederland melden zich zo’n 500.000 werknemers per jaar bij de dokter met klachten aan armen, nek of schouders. Om werknemers in risicoberoepen bewuster te maken, is het vandaag internationale RSI-dag.

Sinds 1999 staat de laatste dag van februari in het teken van RSI/KANS. Op deze zogenoemde International RSI Awareness Day wil de organisatie RSI Awareness (RSIA) werknemers die veel beeldschermwerk doen, bewuster maken van de risico's van RSI en zo het aantal klachten verminderen. In Nederland organiseert de Nederlandse RSI-vereniging op 26 maart een themadag in het kader van RSI/KANS. Hiervoor kunt u zich gratis inschrijven.

Neem preventieve maatregelen

U kunt voorkomen dat werknemers in uw organisatie te maken krijgen met muisarm-achtige klachten door hen voldoende pauzes te laten nemen. Zoals u eerder heeft kunnen lezen in het bericht ‘Werknemers hebben langere pauzes nodig' is het veelvuldig inlassen van micropauzes niet altijd voldoende om klachten aan arm, nek of schouder te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om naast – korte en lange pauzes – andere preventieve maatregelen te nemen. Daarbij kunt u denken aan het bieden van meer afwisseling in de werkzaamheden. Ook het creëren van een ergonomische werkomgeving helpt bij het voorkomen van RSI/KANS.

Voorkom herhaalde bewegingen

Het is overigens geen toeval dat de zogenoemde ‘International Awareness Day' op de laatste dag van februari valt. RSI/KANS is namelijk een verzamelnaam voor klachten aan armen, nek en schouders die worden veroorzaakt door een vaste, herhaaldelijke beweging. De laatste dag van februari staat daarentegen niet vast. Zoals u weet, valt deze dag eens in de vier jaar op 29 februari en doorbreekt daarmee een vast patroon. Zo staat deze dag symbool voor het onderbreken van herhaalde bewegingen.