Mediation bevordert herstel niet altijd
Is een werknemer langdurig arbeidsongeschikt, dan moeten zowel werkgever als werknemer zich inzetten voor de re-integratie. Een werknemer die hieraan niet meewerkt, loopt het risico dat de werkgever de loondoorbetaling stopzet. Moet een werknemer bij zo’n conflict deelnemen aan mediation, dan is het van belang dat deze methode het herstel van de werknemer bevordert. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Zwolle.
In deze rechtszaak moesten een werkgever en een werknemer met behulp van mediation hun conflicten proberen op te lossen onder begeleiding van een neutrale bemiddelaar. De werkgever was echter van mening dat de werknemer zijn eigen re-integratie belemmerde door niet deel te nemen aan de mediation. Hij hield daarom het loon van de werknemer in. Volgens de rechter moest de mediation aan de volgende voorwaarden voldoen:
- mediation ligt voor de hand gezien de aard van het conflict;
- het is aannemelijk dat (het resultaat van) mediation het herstel van de werknemer zal bevorderen;
- deelname aan mediation kan in redelijkheid van de werknemer worden gevraagd.
Geen volledige weigering van mediation
In deze rechtszaak was de rechter er niet van overtuigd dat mediation een goed middel was om tot een oplossing te komen. Op basis van het advies van de bedrijfsarts meende de werkgever dat er een redelijke kans was om het conflict via mediation op te lossen, waardoor er herstel voor de werknemer op zou treden. Maar werkgever en werknemer verschilden dusdanig van mening over het functioneren van de werknemer, dat deelname aan mediation zelfs een averechts effect kon hebben. Bovendien had de werknemer de mediation niet volledig geweigerd, aangezien hij had voorgesteld om zich door zijn advocaat te laten vertegenwoordigen. De rechter oordeelde daarom dat de werkgever het loon van de werknemer niet had mogen inhouden.
Rechtbank Zwolle, 16 februari 2012, LJN: BV6626