Maatregelen na ongeval niet altijd effectief
U moet zorg dragen voor de gezondheid en veiligheid van de medewerkers in uw organisatie. Als er een ongeluk gebeurt dat (ernstig) letsel tot gevolg heeft, bent u verplicht dit te melden bij uw toegewezen toezichthouder. De Inspectiedienst SZW heeft onlangs bij organisaties met een ongeval gecontroleerd of ze voldoende maatregelen hebben getroffen. Uit hun gegevens blijkt dat 91% wel maatregelen treft, maar dat dit niet bij alle organisaties even effectief en structureel is.
De Inspectiedienst SZW heeft vorig jaar 438 organisaties met minder dan 50 werknemers waar een bedrijfsongeval was gemeld tussen 2005 en 2009 gecontroleerd op veiligheid. Deze controles vonden voornamelijk plaats bij organisaties in de bouw, dienstverlening en handel. Hierbij kunt u denken aan metaalbewerkings-, installatie- en landbouwbedrijven en brood- en banketbakkerijen. Uit het
rapport van de Inspectiedienst (pdf) blijkt dat bij 45% van deze organisaties de veiligheid nog niet in orde was.
Aanbevelingen voor meer veiligheid
Sommige werkgevers hadden wel enkele verbeteringen doorgevoerd op de plek waar het ongeval plaats had gevonden, maar op andere locaties in de organisatie was het niet goed gesteld met de veiligheid. Ook bleek dat veel machines niet in orde waren en dat de voorlichting over het gebruik van machines en de algemene veiligheidsvoorschriften te wensen over lieten. In ondernemingen waar veel inval- of uitzendkrachten werken, bleek het toezicht vaak onvoldoende te zijn.
Naar aanleiding van dit rapport heeft de Inspectiedienst vijf aanbevelingen geformuleerd:
- Wees meer risicobewust en alert op ongevallen en risicosituaties. Besteed ook aandacht aan preventie.
- Leer van ongevallen en betrek alle werknemers bij het zoeken naar oplossingen voor veiligheidsproblemen. Maak gebruik van de kennis die iedereen op de werkvloer bezit.
- Stel een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op. Breng ook in kaart wie de grootste risicogroep is, zoals invalkrachten, scholieren en stagiairs. Licht deze groep extra goed voor.
- Neem verantwoordelijkheid en kom afspraken na. Dit geldt niet alleen voor u, dit geldt voor alle werknemers.
- Maak gebruik van branchespecifieke instrumenten, zoals een arbocatalogus. Kijk eens op samenveiligwerken.nl voor meer adviezen over het voorkomen van bedrijfsongevallen.