Lichamelijke klachten door gebruik van tablet
Werken op een tablet is prettig maar niet altijd ergonomisch verantwoord. Doordat een tablet vaak onderweg wordt gebruikt, zit een medewerker soms ongemerkt lang in dezelfde houding, waardoor hij klachten aan zijn nek, schouders en polsen kan krijgen. Zorg dat u lichamelijke klachten zo veel mogelijk voorkomt als uw medewerkers tablets zakelijk gebruiken.
Omdat een tablet vaak wordt gebruikt op plekken waar een medewerker geen optimale zithouding kan aannemen of waarin hij niet over ergonomische hulpmiddelen beschikt, bestaat het risico van klachten aan nek, schouders, polsen en vingers. Een medewerker kan bijvoorbeeld lichamelijke klachten krijgen als hij de tablet lang vasthoudt. Hoewel een tablet niet zwaar is, kan de spierbelasting toch te hoog zijn. Ook de hand die de tablet vasthoudt, wordt extra belast door de druk die de andere hand uitoefent bij het aanraken van het scherm.
Intensief tabletgebruik verhoogt kans op klachten
Door een ongemakkelijke zithouding (in bijvoorbeeld de trein) en de positie van het scherm kunnen de nekspieren onder hoge spanning komen te staan. Vaak ligt een tablet op schoot, waardoor de medewerker zijn nek flink moet buigen om het scherm te kunnen lezen. Intensief tabletgebruik verhoogt de kans op het ontstaan van RSI-klachten. Zorg dat u medewerkers hierop wijst en stimuleert om de tablet – indien mogelijk – op tafel te leggen en niet in de hand of op schoot te houden. Verstrek ook een tablethouder. Deze zorgt voor een betere kijkhoek, waardoor overmatige buiging van de nek wordt voorkomen.
In de vaktool ‘Tablet werkhouding’ vindt u een aantal adviezen om lichamelijke klachten als gevolg van tabletgebruik te voorkomen.