De laatste aanpassingen voor de WKR

Op 1 januari 2015 is het zover, de werkkostenregeling (WKR) treedt in werking. Heeft u in uw financiële administratie nog niet de nodige aanpassingen verwerkt? Dan moet u in de laatste weken van 2014 veel werk verzetten. U kunt hierbij de onderstaande tips gebruiken.

Sinds 2011 kon u als werkgever kiezen tussen de WKR  of de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen. U had daarin keuzevrijheid.  Per 1 januari 2015 is de WKR verplicht. Waar moet u rekening mee houden als u nog geen voorzieningen hebt getroffen?

  • Raak bekend met de WKR. Op onze website vindt u vaktools die u helpen.
  • Zet uw arbeidsvoorwaarden op een rij en bepaal welke gevolgen de WKR hiervoor heeft. Mogelijk moet u de arbeidsvoorwaarden aanpassen.
  • Pas uw administratie aan op het nieuwe systeem.
  • Ga na welke vergoedingen en verstrekkingen loon zijn en welke onder de gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen vallen.
  • Bereken de vrije ruimte. Dit is 1,2% van de fiscale loonsom.
  • Maak de keuze of u belaste vergoedingen en verstrekkingen aanwijst als eindheffingsloon – u laat het dan in de vrije ruimte vallen – of dat u het belast als loon voor de werknemer.
  • Alles wat buiten de vrije ruimte valt, is belast met 80%. Dit kunt u ook alvast berekenen. 

Verdere aanpassingen in de WKR

Voor gereedschap en ICT-apparatuur geldt volgend jaar het noodzakelijkheidscriterium. Daarnaast zijn er nog enkele aanpassingen in de WKR aangebracht. In het bericht Meer duidelijkheid over aanpassingen WKR kon u meer lezen over deze vereenvoudigingen. 

Dringende vragen over de WKR?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de WKR, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!