Laat werknemers lunchen zoals ze willen

Bij sommige bedrijven mogen mensen niet buiten de deur lunchen. Bijvoorbeeld bij supermarkt Aldi niet, omdat ze willen dat werknemers weer op tijd beginnen. Maar er zijn ook voorbeelden van bedrijven waar een verbod op buiten lunchen logischer en wat humaner is: als de receptie door een persoon wordt bemand. Eet je boterham op je werkplek maar op, krijgen ze van hun manager te horen. Ook dat is niet toegestaan. U mag het wel vragen, maar niet eisen.

Werknemers van de Aldi krijgen niet alle tijd die zij aan het werk zijn betaald. Zij mogen in lunchpauzes niet naar buiten en worden vaker op zaterdag ingeroosterd dan de afspraak is, meldde FNV Bondgenoten op donderdag 18 maart. De supermarkt houdt zich niet aan de cao-afspraken. Werknemers mogen niet naar buiten tijdens lunchpauzes en moeten bij onverwachte drukte hun pauze afbreken. Op een later tijdstip alsnog van de hele pauze kunnen genieten, zit er niet in.

Lunchpauze volgens arbeidstijdenwet

Als arbo-professional moet u erop toezien dat een leidinggevende zich houdt aan de wet als het gaat om pauzes, bijvoorbeeld bij binnen lunchen. Hij mag het uiteraard vragen, maar er zeker niet toe verplichten. Volgens de Arbeidstijdenwet is een pauze een aaneengesloten periode van minstens 15 minuten, waarbij er geen enkele verplichting tot arbeid bestaat. De werknemer moet dus minimaal een kwartier echt van zijn werkplek af kunnen. Hoe langer de werktijd, hoe langer de pauze. Bij meer dan vijfenhalf uur werktijd geldt minimaal een half uur pauze.

Bij pauze werkplek verlaten

Er zijn uitzonderingssituaties waarbij de werknemer beschikbaar moet blijven tijdens de pauzes. In sommige beroepen is verlaten van de werkplek immers onmogelijk, zoals aan boord van een vliegtuig of aan de operatietafel in een ziekenhuis. En soms is het onmogelijk het werk zo te organiseren dat een pauze op een andere plek gehouden wordt, bijvoorbeeld bij een benzinetankstation met één personeelslid. In de wet staat dat pauze achterwege mag blijven als iemand helemaal alleen werkt en geen direct contact heeft met een collega. Alleen voor die ene pauze een vervangende collega oproepen is immers wel erg veel gevraagd en praktisch waarschijnlijk ook moeilijk uitvoerbaar. Voor baliewerk geldt deze uitzondering niet, omdat er in principe altijd collega's aanwezig zijn die de receptioniste kunnen vervangen. Een receptioniste zal immers ook wel eens naar het toilet moeten en ook dan is de balie onbemand. Aangezien het dan ook kan, zou vervanging tijdens een pauze ook te realiseren moeten zijn.