Kortere werkweek chauffeurs als slecht voorbeeld
Joepie! Slechts een 48-urige werkweek in plaats van 55 uur. Zulke weken van 55 uur zijn al ongezond, maar Nederland heeft deze lange werkweken voor chauffeurs in het wegvervoer toch lang vast weten te houden. Onder druk van de Europese Commissie moet deze toch worden ingevoerd. Arboverantwoord zijn zulke lange werkweken niet. Wel is er een verschil tussen arbeidstijden en diensttijden.
Op 23 maart 2010 is de 48-urige werkweek voor chauffeurs in het wegvervoer van kracht geworden. Hiermee is een eind gekomen aan de nalatigheid van Nederland om de Europese Richtlijn in de wet te zetten. Te lang heeft Nederland een maatwerkregeling van de 55-urige werkweek gehad, maar die niet werd gehandhaafd. De regeling voor beperking van de arbeidstijd van vrachtautochauffeurs wortelt overigens in de jaren negentig. Grote aanjager was Frankrijk, waar nu een 33-urige werkweek geldt waarmee het land zich onverbiddelijk uit de markt heeft geprijsd.
Arbeidstijden en dienstijden
Eigenlijk geeft het predikaat '48-urige werkweek' een onjuist beeld: dat gaat om de daadwerkelijke werktijd. Het gaat om een aaneengesloten periode van 26 weken waarin een vrachtautochauffeur gemiddeld niet meer dan 48 uur per week mag werken. Alleen al door dat beeld heerst er veel onrust onder Nederlandse chauffeurs, die er in vergelijking met de oude regeling ogenschijnlijk zeven uur in tijd – en dus in verdiensten – op achteruit zouden gaan. Maar hier gaat het om arbeidstijd. Diensttijd omvat onder meer rijtijden volgens de tachograaf, laden en lossen en overige werkzaamheden, zoals schoonmaken en technisch onderhoud, onvoorziene wachttijden, vakantie, ziekte en bijzonder verlof. De laatste categorie, in de sector gemiddeld drie uur per chauffeur per week, zijn dus in mindering te brengen op de arbeidstijd. In de arbeidstijd van een chauffeur zijn niet begrepen rust en pauze en de tijd dat hij zijn voertuig begeleidt, bijvoorbeeld tijdens transport op een trein, zo is te lezen in het Staatsblad 2010, 14. Wel is ook een werkweek van 48 uur effectief werken niet echt arbo-verantwoord. Het blijft een slecht voorbeeld.