Invoering depotstelsel toch niet per 1 juli

Het plan om het depotstelsel per 1 juli 2014 in te voeren is van de baan. Het ministerie van Financiën heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om de invoering van het depotstel succesvol te laten verlopen. Daarom het verzoek aan de banken om de g-rekeningen nog enige tijd te ondersteunen.

Eerder kon u in het bericht ‘Omzetting g-rekening in depot vanaf 1 juli 2014’ al lezen dat de invoering van het depotstelsel was uitgesteld van 1 januari 2014 naar 1 juli 2014. Maar nu is ook deze datum opnieuw uitgesteld. Reden voor het uitstel is dat het ministerie van Financiën banken en ondernemingen die al gebruikmaken van de g-rekening mee wil laten denken over toekomstscenario’s van het g-rekeningenstelsel. Begin mei zal het ministerie ondernemingen en banken de mogelijkheid geven om te reageren op de plannen voor het depotstelsel.

Depotstelsel vervangt g-rekeningen

Bedragen die u als aannemer/inlener nu op de g-rekening stort van de onderaannemer of uitlener, moet u straks rechtstreeks storten op de depotrekening. De depotrekening staat op naam van de onderaannemer of uitlener en hij kan het tegoed van zijn depot gebruiken voor betalingen van BTW en loonheffingen. De aanvraag voor de depotrekening moet worden gedaan door de onderaannemer of uitlener van personeel bij de Belastingdienst.

Betalingen aan fiscus via geblokkeerde rekening

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die gebruikt wordt om betalingen aan de Belastingdienst te doen. Met deze rekening kunt u te maken krijgen  als u werkt met onderaannemers of uitleners. De uitlener of onderaannemer moet in principe de BTW en loonheffingen afdragen. Gebeurt dit niet, dan kan de Belastingdienst bij u aankloppen voor deze niet-betaalde bedragen als u zaken heeft gedaan met de uitlener/onderaannemer. U kunt dit risico voorkomen door te werken met een gecertificeerd uitzendbureau (in geval van uitlening) en door een kwart van het factuurbedrag te storten op de geblokkeerde bankrekening (g-rekening) bij de fiscus.