Inhouding op minimumloon alleen met volmacht

Het verbod op inhoudingen op het wettelijk minimumloon en de uitzonderingen die daarop gaan gelden, zijn uitgewerkt. Voor werkgevers brengen de nieuwe regels behoorlijk wat administratieve rompslomp met zich mee.

Bij de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) hoort een verbod op inhoudingen op het wettelijk minimumloon. Omdat bonafide werkgevers en werknemers hier negatieve gevolgen van zouden ondervinden, is het verbod uitgesteld en zijn er uitzonderingen op geformuleerd voor huisvestingskosten en zorgverzekeringspremie. In antwoord op Kamervragen heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangegeven hoe de praktische uitwerking van het verbod en de uitzonderingen er per 1 januari 2017 uit zal zien.

Volmacht is een vereiste

Om rechtstreeks de huur, nutsvoorzieningen of zorgverzekeringspremie van een werknemer te mogen betalen, heeft de werkgever straks een volmacht van de betreffende werknemer nodig. Heeft de werkgever die niet, dan is er in feite sprake van onderbetaling. Hij betaalt de werknemer dan immers minder dan het wettelijk minimumloon. Wordt een organisatie betrapt op onderbetaling, dan zijn de consequenties niet mals. Inspectie SZW kan dan namelijk een fikse boete opleggen. Gaat het meerdere keren mis, dan zal de boete worden verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Blijft een organisatie ook daarna nog de wet overtreden, dan kan de Inspectie het werk zelfs helemaal stilleggen. Het is voor organisaties dus essentieel om de volmachten vóór 1 januari 2017 te regelen.