Identificatieplicht houdt ook ergens op!
Neemt uw onderneming een nieuwe werknemer aan, dan bent u niet altijd verplicht om te controleren of zijn handtekening onder de loonbelastingverklaring overeenkomt met die op zijn identiteitsbewijs. Dat hoeft alleen als er aanleiding is om te vermoeden dat er iets niet klopt. Dat blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad.
Bij het in dienst nemen van nieuwe werknemers geldt voor werkgevers een identificatieplicht. Dat houdt onder meer in dat u moet controleren of het identiteitsbewijs van de nieuwe kracht wel klopt. Zo moet u letten op de pasfoto, de geldigheid van het document en de handtekening. Stelt u de identiteit van nieuwe werknemers niet goed vast? Dan loopt u het risico dat de Belastingdienst van oordeel is dat u het hoge anoniementarief voor de loonheffingen moet toepassen.
Anoniementarief voor nieuwe werknemers
In deze zaak kreeg een werkgever een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen. Daarnaast kreeg hij een hoge boete voor het niet correct vaststellen van de identiteit van 34 werknemers. De fiscus paste voor al deze werknemers het anoniementarief toe. Hof Den Bosch oordeelde dat de werkgever bij het aannemen van nieuwe werknemers in zijn algemeenheid zorgvuldig genoeg te werk was gegaan. Hij had op de juiste manier de door de werknemers verstrekte gegevens betreffende naam, adres, woonplaats en identiteit onderzocht.
Controle handtekeningen niet verplicht
De staatssecretaris van Financiën was het hier niet mee eens en legde de zaak voor aan de Hoge Raad. Volgens de staatssecretaris had de werkgever de handtekeningen van zijn werknemers beter moeten controleren. Maar de raadsheren van de Hoge Raad oordeelden dat er in deze situatie geen omstandigheden waren die aanleiding gaven om de handtekeningen op de loonbelastingverklaringen te vergelijken met die op de identiteitsbewijzen.
Hoge Raad, 12 juli 2013, ECLI(verkort): 57