Hoe zit burn-out in elkaar?

Het aantal gevallen van burn-out neemt nog steeds niet af – sterker – het neemt toe omdat door ontslagen steeds minder mensen meer werk moeten doen. Burn-out komt in alle branches voor en is een gecompliceerde samenstelling van allerlei factoren: bedrijfscultuur, werk- en organisatiekenmerken, persoonskenmerken, taakeisen, opleiding en de thuissituatie. Let op mensen die moeheid negeren.

Ook de invloed van werktijden is groot: regelmatig overwerk en ploegendiensten veroorzaken veel klachten. De universiteiten van Maastricht, Utrecht en Groningen en het NWO hebben een tijd terug een groot onderzoek aan burn-out gewijd. Hieruit blijkt dat het verschijnsel een neveneffect is van de verhoging van de arbeidsproductiviteit.

Meer regelmogelijkheden

De directe oorzaak is het stelselmatig 'negeren' van moeheid. Op den duur is een weekend niet meer genoeg om bij te komen; op maandagochtend moet je weer fris achter het bureau zitten maar eigenlijk is de spanning en vermoeidheid van de afgelopen week nog niet verwerkt. Zo teer je in op je reserves.
Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om de werkstress binnen de perken te houden. Steun van collega`s, geen conflicten op het werk, toekomstperspectief, steun van de baas, optimale informatie en communicatie en meer regelmogelijkheden doen veel goed.