Herstructurering Faillissementswet
Minister Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de Faillissementswet herstructureren zodat ondernemingen waarvoor faillissement dreigt, meer (financiële) ondersteuning en daarmee overlevingskansen krijgen. Ook moet de herstructurering van deze wet faillissementsfraude tegengaan en procedures moderniseren.
Onlangs legde de minister een concept wetsvoorstel (pdf) voor aan werkgeversorganisaties. Daarin is een regeling opgenomen die bedoeld is om ondernemingen met financiële problemen een grotere overlevingskans te bieden. Crediteuren en aandeelhouders die zich onredelijk opstellen bij het reddingsplan voor een onderneming, moet de rechter kunnen dwingen om mee te werken. Nu is dat nog niet mogelijk. Daardoor moet een onderneming in de praktijk vaak noodgedwongen het faillissement aanvragen als één schuldeiser tegenwerkt. Overigens hoeven tegenstribbelende crediteuren en aandeelhouders straks niet verplicht mee te werken als zij bij een eventueel akkoord minder zouden krijgen dan bij een faillissement.
Sterkere positie voor financiers van een noodkrediet
Daarnaast komt de minister noodlijdende ondernemingen tegemoet door de positie te versterken van financiers die bereid zijn om noodkrediet te verschaffen. Voor een bank die een noodkrediet wil geven is dit, ondanks overeengekomen zekerheden, momenteel nog bijzonder risicovol. Als de onderneming in kwestie alsnog failliet gaat, kan de curator namelijk in het belang van andere crediteuren handelen en de zekerheidsstelling afwijzen. De minister vindt het niet wenselijk dat de bank haar geld in een dergelijke situatie in rook ziet opgaan, terwijl wél alle crediteuren geprofiteerd zouden hebben als de onderneming met behulp van het noodkrediet overeind bleef. Hij stelt daarom voor dat gevestigde zekerheden van kracht blijven en niet komen te vervallen bij een faillissement. De werkgeversorganisaties gaan zich nu over de plannen buigen. Ook u kunt tot 14 november 2014 uw mening geven over het wetsvoorstel.