Franchisecode wettelijk verplicht
De Nederlandse Franchise Code wordt wettelijk verplicht gesteld. Daarmee wil het ministerie van Economische Zaken de verhouding tussen franchisegevers en franchisenemers evenwichtiger maken.
Nederland telt zo’n 750 franchiseformules met circa 30.000 vestigingen door het hele land. Bij die ondernemingen werken pakweg 290.000 mensen.
De laatste jaren is er geregeld onenigheid geweest tussen franchisegevers en franchisenemers. In de meeste gevallen ging dat over een voorgespiegelde omzet (tool) die niet bleek te kloppen. Onlangs oordeelde de Hoge Raad nog dat een franchisegever die zelf een omzetprognose opstelt hier ook eerder aansprakelijk voor is. De benadeelde franchisenemer zou dan dus eerder gemiste omzet kunnen claimen.
Franchisecode maar mondjesmaat toegepast
In 2016 hebben vertegenwoordigers van franchisegevers en franchisenemers de Nederlandse Franchise Code (pdf) opgesteld. Daarin is onder meer vastgelegd dat de franchisegever niet meer zekerheden mag vragen van de franchisenemer ‘dan in redelijkheid noodzakelijk is’. En de code schrijft voor welke informatie een franchisegever moet overhandigen aan ondernemers die als franchisenemer willen starten.
Maar deze code wordt nog maar mondjesmaat toegepast in contracten. Economische Zaken vindt het daarom tijd dat de toepassing niet meer vrijwillig is. Als de code wettelijk verplicht wordt gesteld, leidt dat tot duidelijkere spelregels, minder conflicten en uiteindelijk tot meer omzet voor de hele branche, aldus demissionair minister Kamp van Economische Zaken. Voor het wetsvoorstel dat de wettelijke verankering regelt, is een internetconsultatie gestart, die loopt tot 25 mei 2017.
Franchisegevers vinden het te vroeg voor wet
De vereniging van franchisegevers NFV is alvast niet enthousiast over de wettelijke verplichting. Volgens de organisatie heeft de franchisecode geen breed draagvlak in de branche en is het dus te vroeg om de code in wetgeving te gieten. Bovendien wordt het daardoor duurder om een franchiseformule te voeren en dat bemoeilijkt dus verdere groei.