Fiscus krijgt geen gegevens SMS-parkeerders
SMS Parking, een aanbieder van mobiel parkeren, hoeft geen parkeergegevens van klanten af te staan aan de Belastingdienst. Er zou dan namelijk sprake zijn van een ongeoorloofde inbreuk op de privacy. Dat heeft de rechter in Den Bosch bepaald in een kort geding. Het is een gevoelige nederlaag voor de fiscus, die de gegevens graag had gehad om leaserijders te kunnen controleren.
Werknemers met een auto van de zaak en een Verklaring geen privégebruik auto mogen per jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers rijden. Doen ze dat toch, dan moet u een loonbijtelling vanwege privégebruik van de auto toepassen. Om te controleren of werknemers hun auto van de zaak niet ten onrechte privé gebruiken, houdt de fiscus leaserijders op veel manieren in de gaten. Eén van die manieren is het opvragen van gegevens van automobilisten die mobiel parkeren.
Gegevens mobiel parkeren privacygevoelig
Bij mobiel parkeren betalen automobilisten voor een parkeerplek door een sms’je te sturen naar een aanbieder van mobiel parkeren. SMS Parking is zo’n aanbieder. Deze partij weigerde echter om de door de fiscus opgevraagde informatie te verstrekken. De Belastingdienst stapte daarna naar de rechtbank. Maar de rechter in Den Bosch was het met SMS Parking eens en vond de opvraag van privacygevoelige data in dit geval niet opwegen tegen het nagestreefde doel. De fiscus gaat nog wel in hoger beroep.
Rechtbank Oost-Brabant, 26 november 2013, ECLI (verkort): 6553.