Financiële consequenties arbeidsgehandicapte

Als uw werkgever overweegt om te gaan werken met een werknemer met een arbeidsbeperking, wilt u graag van tevoren weten wat daar de voor- en nadelen van zijn. Onlangs is een folder gepubliceerd waarmee u snel een beeld krijgt van de mogelijkheden binnen uw organisatie en de financiële consequenties van het in dienst nemen van een arbeidsgehandicapte medewerker.

In het kader van de Participatiewet moeten er de komende tien jaar 125.000 banen gecreëerd worden voor arbeidsgehandicapten. In de folder ‘Arbeidsparticipatie vanuit financieel perspectief’ (pdf) van AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland kunt u lezen hoe het werken met een arbeidsbeperkte medewerker financieel werkt, welke kosten en vergoedingen er mogelijk zijn en met welke indirecte kosten de werkgever rekening moet houden. Denk bij deze indirecte kosten bijvoorbeeld aan kosten voor aansturing en coördinatie van de medewerker met een arbeidsbeperking.

Rekening houden met arbeidsgehandicapte in voorbereiding

De brochure heeft ook tips voor de herverdeling van taken en functies en laat u zien op welke manieren uw organisatie kosten kan besparen. In de folder zijn vier scenario’s uitgewerkt. U kunt vervolgens kijken welk scenario het beste aansluit bij uw organisatie en werkzaamheden:

  1. eenvoudig werk op grote schaal;
  2. eenvoudig werk in een eenvoudige werkomgeving;
  3. eenvoudig werk in een complexe werkomgeving;
  4. werk op mbo- of hbo-niveau.

Tot slot leest u in de brochure waar u allemaal rekening mee moet houden in de voorbereiding en bij welke instanties u terechtkunt voor vragen en advies.