Financieel foutje na ontslag op staande voet

Iedereen maakt fouten, maar als er foutjes worden gemaakt met het uitbetalen van salarissen, kan dit aardig duur uitpakken. Ook na ontslag op staande voet. U heeft als financial zeker wat uit te leggen als u dan toch nog enkele maanden loon laat uitbetalen. Dit blijkt maar weer eens uit een zaak waarin Rechtbank Brielle onlangs uitspraak deed.

In deze rechtszaak kreeg een werknemer op staande voet ontslag. Ondanks dat hij al op 11 juni 2008 op straat was gezet, ontving de man zijn loon nog tot december 2008. Toen de werkgever de fout opmerkte, vroeg hij zijn ex-werknemer enkele malen om het onterecht ontvangen salaris terug te betalen. De man had daar geen zin in. Hij was het niet eens met zijn ontslag en dacht dat hij er recht op had als een soort ontslagvergoeding. De werkgever stapte uiteindelijk naar de kantonrechter.

Ontslag moet financieel duidelijk zijn

De kantonrechter vond dat de werknemer zich inderdaad niet gedragen had. (Hij kwam steeds te laat om zijn manager te pesten.) De werkgever had vanaf het moment waarop hij werd ontslagen natuurlijk geen loon meer hoeven te storten. De rechter oordeelde echter dat de man niet al het salaris terug hoefde te betalen. Omdat hij een  laag opleidingsniveau had. De rechter kon zich voorstellen dat hij niet op de hoogte was van de wettelijke bepalingen die gelden bij ontslag en de werknemer hoefde daarom maar 40% van het teveel ontvangen loon terug te betalen.
Kantonrechter Brielle, 16 februari 2010, LJN: BL5251