Discrimineert uw organisatie bij feestdagen?
Als er bovengemiddeld veel feestdagen op de vaste vrije dag(en) van een parttimer vallen, heeft hij relatief minder vaak vrij dan collega’s. Compenseert uw organisatie dit verschil in vrije dagen niet, dan is er sprake van discriminatie. Dit verboden onderscheid moet u zien te voorkomen.
Koningsdag is net achter de rug. Als zo’n feestdag op een vaste werkdag van een parttimer valt en uw organisatie deze feestdag als vrije dag laat gelden, is dit voor hem voordelig (in ieder geval qua hoeveelheid vrije dagen). Dit voordeel geldt vaak voor parttimers die de maandag als vaste werkdag hebben, want op deze dag valt relatief vaak een feestdag (Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en dit jaar ook Koningsdag). Valt een feestdag juist op hun parttimedag, dan mist de parttimer een vrije dag ten opzichte van zijn collega’s.
Werknemer heeft recht op pro-ratodeel van feestdagen
Waarschijnlijk werken parttimers die normaal gesproken op dinsdag of woensdag vrij zijn dus minder uren dan parttimers – met dezelfde parttimefactor – die op maandag vrij zijn. Zij krijgen immers vaker extra vrij in verband met feestdagen. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dit verschil in vrije dagen een verboden onderscheid. Volgens het College heeft elke werknemer recht op een pro-ratodeel van het totaal aantal erkende feestdagen in een jaar. Het pro-ratodeel berekent u door jaarlijks de feestdagen die op een doordeweekse dag vallen op te tellen en dit aantal te vermenigvuldigen met de parttimefactor van de werknemer.
Telt een jaar zeven doordeweekse feestdagen waarop de medewerkers volgens de afspraken in uw organisatie vrij zijn, dan heeft een parttimer die 32 uur (ofwel 0,8 FTE bij een werkweek van 40 uur) werkt, dus recht op (7 x 0,8 =) 5,6 vrije dagen. Deze uren kan uw organisatie in de administratie als extra vakantie-uren verwerken.
Een jaarurensysteem voor het berekenen van de vrije dagen
Voor de berekening van de vrije uren kunt u ook een zogenoemd jaarurensysteem gebruiken. Hierbij berekent u de hoeveelheid uren die werknemers jaarlijks behoren te werken. De doordeweekse feestdagen rekent u hierin mee. Werknemers kunnen vervolgens in overleg flexibel met hun uren omgaan. Hoe de berekening bij het jaarurensysteem werkt, ziet u in de tool ‘Vakantiedagen en jaarurensysteem’.