Depressie kan door het werk komen
Werknemers in uw organisatie die werk doen dat niet-passend is of veel energie vergt en werknemers die weinig sociale steun ervaren, lopen risico op een beroepsgebonden depressie. Aan u als arbodeskundige de schone taak om zo'n depressie in een vroeg stadium op te sporen en aan te pakken.
Een werknemer met een beroepsgebonden depressie vertoont dezelfde symptomen als iemand met een 'normale' depressie: hij is somber en futloos en heeft nergens plezier in. Omdat bij een beroepsgebonden depressie de oorzaken voornamelijk in het werk liggen, is de aandoening als beroepsziekte aan te merken.
Een dergelijke depressie kan allerlei oorzaken hebben:
- stressvolle gebeurtenissen op het werk;
- werk dat hoge psychologische eisen stelt;
- werk dat de werknemer niet zelf kan indelen;
- gebrek aan ondersteuning bij het werk.
Begeleiding is belangrijk
Het is belangrijk dat werknemers die gevoelig zijn voor depressie, angst en tegenslagen de juiste begeleiding krijgen. Uiteraard kunt u eerst proberen om de oorzaak aan te pakken, maar vaak is het veranderen van bepaalde werkomstandigheden nog niet zo eenvoudig. Om een depressieve werknemer direct meer armslag te geven, kan het helpen om hem vaardigheden aan te leren voor het omgaan met sombere gevoelens. De arbodienst kan u daarbij ondersteunen.