Cynisme viert hoogtij, betrokkenheid is weg
Een verziekte werksfeer, burn-out en felle tegenstand bij veranderingen: ziedaar enkele gevolgen van cynisme op de werkvloer. Maar al te vaak zijn organisaties er zelf schuldig aan. Vaak komt dit door weinig affectie met het bedrijf. Van de Nederlandse werknemers voelt 39% zich niet of nauwelijks betrokken bij de organisatie waarvoor men werkzaam is.
Dat blijkt uit de Global Workforce Study 2010 van HR-adviesbureau Towers Watson. Te vaak nieuw management is niet goed voor de bedrijfssfeer. Veel cynisme op het werk ontstaat ook doordat het hogere management om de haverklap nieuwe plannen lanceert en niet de tijd neemt om die goed te communiceren. Menig werknemer heeft dan zijn oordeel snel klaar: de plannen zijn gewoon niet zo zinvol. Door het aldus ontstane wantrouwen wordt het er weer niet eenvoudiger op om met succes veranderingen door te voeren. Mislukken de plannen vervolgens, dan leidt dat weer tot verdere versterking van het cynisme. Op de frequentie en de communicatie, daar moet u als arbo-professional op letten!
Communicatie verbeteren
Toch is cynisme niet altijd contraproductief. Bij mild cynisme kunnen werknemers hun ongenoegen ventileren door grapjes en treedt een zekere relativering op. Dat is zelfs gezond. Overstijgt het cynisme echter deze milde vorm, dan verziekt het de werksfeer en de relatie met de leidinggevende. Ook ligt bij menigeen dan een burn-out op de loer. Wie dat wil voorkomen moet zijn communicatie verbeteren: duidelijke uitleg en voorlichting over verandervoornemens helpen aanzienlijk. Het waarmaken van beloftes en mooie plannen trouwens ook.