Crisisheffing? Maak bezwaar nu het nog kan!

Heeft uw onderneming de pseudo-eindheffing voor veelverdienende werknemers moeten betalen? Maak daartegen dan nu bezwaar! Deze pseudo-eindheffing is mogelijk in strijd met het Europees recht. De Belastingdienst heeft er een speciaal adres voor geopend.

In de loonaangifte van het tijdvak waar 31 maart in viel (meestal de maand maart of vierwekenperiode 4 van 2013) heeft uw onderneming 16% extra belasting moeten betalen over de lonen van werknemers voor zover die in 2012 de € 150.000 overstegen. Deze extra heffing mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De terugwerkende kracht die geldt voor het genietingsmoment van de pseudo-eindheffing, zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Loon dat in 2012 is genoten, kreeg op 31 maart 2013 een nieuw fictief genietingsmoment.

Terugwerkende kracht is niet gerechtvaardigd

Dezelfde vorm van terugwerkende kracht geldt voor de pseudo-eindheffing bij excessieve ontslagvergoedingen. Kortgeleden heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over deze heffing bepaald dat er geen of onvoldoende rechtvaardiging is voor de terugwerkende kracht. Hetzelfde zal dan gelden voor de crisisheffing. De verwachting is dat staatssecretaris Weekers van Financiën tegen de uitspraak in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Centraal adres voor indienen bezwaarschriften

Het is daarom een goed idee om bezwaar te maken tegen de afdracht van de pseudo-eindheffing hoog loon in uw aangifte. Dat moet u binnen zes weken doen na de datum waarop u de volgens de loonaangifte verschuldigde loonheffingen heeft betaald. Een voorbeeldtekst van een bezwaarschrift kunt u als maatwerkbrief downloaden in het onderdeel 'Vaktools' van onze site.
Omdat de Belastingdienst veel bezwaren verwacht, is hier een centraal adres voor in het leven geroepen. U kunt uw bezwaar sturen naar:

Belastingdienst
Postbus 116
6400 AC Heerlen

Wachten tot de Hoge Raad oordeelt

Mogelijk zal de Belastingdienst alle bezwaren tegen de crisisheffing aanhouden totdat de Hoge Raad over de geldigheid ervan heeft geoordeeld. Onder welke voorwaarden dit gebeurt, wordt bekendgemaakt zodra de knoop is doorgehakt. Momenteel is de fiscus er nog over in overleg met de koepelorganisaties van administratiekantoren, accountants en andere fiscaal dienstverleners.