Burn-out: werkgever weer verantwoordelijk

Steeds vaker stellen rechters werkgevers aansprakelijk voor het ontstaan van een burn-out bij werknemers. Onlangs heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald dat een werkgever de burn-out van een werknemer die stelselmatig overwerkte, had moeten voorkomen door preventieve maatregelen te nemen.

In de rechtszaak ging het om een werknemer die jarenlang werkweken van zestig en soms zelfs tachtig uur maakte. Als gevolg hiervan kreeg hij een burn-out. Uiteindelijk belandde hij daardoor in de WAO. De man schakelde daarop het Bureau Beroepsziekten van de FNV in, dat een zaak voor hem aanspande bij de kantonrechter. Die wees de claim van de werknemer nog af, maar in hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat de werkgever wel degelijk blaam treft.

Overwerk noopt tot actie

De werkgever had preventieve maatregelen moeten nemen om gezondheidsschade bij de werknemer te voorkomen. En vijfentwintig jaar – want zolang had de situatie voortbestaan – was voor de werkgever meer dan tijd genoeg om in actie te komen. De werknemer had weliswaar niet met zoveel woorden geklaagd dat het overwerk te veel was, maar volgens de rechter waren er genoeg signalen die daarop wezen. De werkgever had dus al veel eerder in actie kunnen komen. De rechter heeft nog geen schadevergoeding vastgesteld, die komt aan de orde in een volgende rechtsprocedure.
Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 25 augustus 2009, LJN: BK0617