Buitenlandse boetes aftrekken mag niet meer
Per 1 januari 2015 mag uw onderneming buitenlandse boetes niet meer aftrekken van de winst. Dit blijkt uit het Belastingplan 2015 dat op Prinsjesdag gepubliceerd is. Het onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse boetes verdwijnt. Daarnaast wordt ook de loonbelasting aangepast.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën maakte eerder dit jaar al bekend dat hij van plan was om een wetsvoorstel in te dienen dat ervoor zorgt dat ondernemingen niet langer buitenlandse boetes van hun winst mogen aftrekken. Dit wetsvoorstel is nu in het Belastingplan 2015 opgenomen. Het onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse boetes verdwijnt daardoor en alle geldboetes zijn dan in principe uitgesloten voor de aftrek van de winst.
Onderscheid in fiscale behandeling verdwijnt
Geldboetes van onder meer de Nederlandse strafrechter, de Nederlandse overheid of instellingen van de Europese Unie mag uw onderneming al sinds 1 januari 2009 niet meer in aftrek brengen op de winst. Deze regeling gold tot dusver nog niet voor buitenlandse boetes. Dit onderscheid in de fiscale behandeling tussen Nederlandse en buitenlandse boetes verdwijnt, omdat het kabinet geen zwaarwegende principiële redenen ziet om het te laten bestaan.
Ook loonbelasting wordt aangepast
Buitenlandse boetes kunnen op dit moment – in tegenstelling tot binnenlandse boetes – nog worden aangewezen als eindheffingsloon. Uw onderneming kan de vergoeding van de boete aan de werknemer onderbrengen in de vrije ruimte. De werknemer hoeft er dan geen belasting over te betalen. Ook hier komt verandering in. Het kabinet past namelijk de loonbelasting zo aan, dat ook buitenlandse boetes niet meer ondergebracht kunnen worden in de vrije ruimte. Als u besluit boetes te vergoeden, moet de werknemer over deze vergoeding dus altijd belasting betalen.