Broodje stress tijdens lunch is erg ongezond

Bij verschillende organisaties lunchen medewerkers gezamenlijk in de bedrijfskantine. Bij sommige van die organisaties prikken leidinggevenden tijdens de lunch een vorkje mee. Daar is natuurlijk niks mis mee. Maar er zijn ook leidinggevenden die dan in plaats van een beetje te keuvelen het werk gaan bespreken. En dat is dus niet de bedoeling.

Als leidinggevenden van de lunchpauze een werkbespreking maken en medewerkers met lange gezichten hun bammetjes verorberen, doet u er verstandig aan om deze kwestie aan te kaarten. Medewerkers moeten zich in de lunchpauze namelijk niet alleen fysiek opladen met voedsel; mentaal bijkomen is net zo belangrijk. Na de pauze kunnen zij dan weer fris aan de bak. Daarnaast is de gezamenlijke lunchpauze niet alleen een noodzakelijk rustmoment, hij kent nog enkele voordelen. Het is voor medewerkers een contactmoment, waarin meestal ook privézaken aan bod komen. Dat versterkt de onderlinge band tussen medewerkers. Dat geeft hun een beter gevoel over hun werkzaamheden en de organisatie. U kunt zelf ook wel bedenken dat dit de productiviteit ten goede komt.

Verplichte lunchpauze ongewenst

Als een leidinggevende per se wil aanschuiven aan de lunchtafel, kan hij dit bijvoorbeeld op een vaste dag doen. Medewerkers die geen zin hebben om met de baas te tafelen, kunnen dan kiezen voor een blokje om of een andere lunchactiviteit. De leidinggevende moet zijn medewerkers in ieder geval niet verplichten om gezellig mee te doen: ‘gezellig’ is dan wel het laatste wat zij van de lunch zullen vinden.