Bekijk ’t: zó presenteert u!

Een verhaal, plan of boodschap presenteren, is iets wat zelfs de geoefende sprekers niet in de koude kleren gaat zitten. Dít is wat u moet doen om tijdens de presentatie de boodschap over te brengen.

Er zijn verschillende redenen om een groep toe te spreken: de visie en doelen van de directie delen,  werkinstructies geven, een plan presenteren of een genomen besluit of ingezette koerswijziging verdedigen. Om daadwerkelijk een boodschap over te brengen tijdens een presentatie, is meer nodig dan overtuigingskracht.

Tips voor een goede presentatie

Door de volgende punten mee te nemen in de voorbereiding en presentatie zelf, kunt u zichzelf bij de betere sprekers scharen:

  • Besteed de nodige tijd en aandacht aan de voorbereiding van de presentatie. Reserveer hiervoor in totaal zo’n 20 uur.
  • Schrijf en oefen de presentatie op maximaal 100 woorden per minuut. Zo dwingt u zichzelf om stiltes te laten vallen. Dit versterkt uw boodschap. Ter vergelijking: tijdens een gesprek gebruikt men 180 woorden per minuut. Luisteraars kunnen echter maar 120 woorden per minuut aan.
  • Wees persoonlijk als dat kan. Vertel een anekdote dus in de ik-vorm. Zo houdt u de aandacht van het publiek beter vast en kweekt u sympathie.
  • Zorg dat u uw verhaal uit het hoofd kent zodat u middelen zoals PowerPoint, Prezie, filmpjes of foto’s kunt gebruiken om uw verhaal te illustreren en niet als geheugensteun.
  • Oefen de toespraak in de presentatieruimte. Zo traint u zichzelf om het juiste volume te gebruiken én went u alvast aan de situatie waardoor de zenuwen afnemen.  
  • Let op uw non-verbale gedrag tijdens de presentatie (tool). De ideale houding: borst vooruit, schouders naar achteren, rechte rug, voeten 20 centimeter uit elkaar, de knieën van het slot en armen, handen en mimiek hun werk laten doen.
  • Grijp de aandacht van het publiek door de presentatie te verrassend te beginnen, denk aan een demonstratie of ­– zoals u kunt zien in de video hieronder – met een spannend verhaal.