Van arboprofessional tot opvoeddeskundige

U neemt uw verantwoordelijkheid voor de veiligheid van werknemers natuurlijk bloedserieus. Maar het is dan wel prettig als u op een beetje medewerking kunt rekenen. Want wat moet u in hemelsnaam doen als werknemers de risico’s opzoeken en lak hebben aan de arboregels? Het antwoord is: opvoeden!

Veel organisaties gingen u al voor in de opvoeding van werknemers. Dat doen zij bijvoorbeeld door weerstanden op de werkvloer op een bepaalde manier op te lossen. Hun ervaringen zijn gebundeld in het boekje 'Tien tips ter verbetering van arbeidsveiligheid' dat u gratis kunt downloaden. In het kort komen de tips op het volgende neer:

  1. Betrokkenheid (top)management is essentieel.
  2. Norm leidinggevende is norm werknemers.
  3. Zoek de weerstanden en los ze op.
  4. Beïnvloed veiligheidsgedrag.
  5. Beloon goed gedrag.
  6. Laat werknemers zelf nadenken.
  7. Los veiligheidsproblemen operationeel op.
  8. Leer van elkaar.
  9. Maak resultaten zichtbaar.
  10. Borg de veiligheidscultuur in een structuur.

Subsidie voor veilig werken

U kunt best wat hulp gebruiken als u invulling wilt geven aan gedragsbeïnvloeding in uw organisatie. Het is daarom goed om te weten dat de overheid een subsidieregeling in het leven heeft geroepen. Dankzij de tijdelijke stimuleringsregeling veilig werken door gedragsverandering kunnen organisaties subsidie krijgen om deskundig advies in te winnen. Uw werkgever moet wel zelf een kwart van de kosten betalen. De overige 75% moet minimaal € 1.875 en maximaal € 4.125 (exclusief BTW) zijn. Uw organisatie kan de subsidie aanvragen tot 31 december 2011.