Arboplicht ook bij vrijwillig thuiswerken
Veel arboprofessionals vragen zich af hoe het zit met arboregels rond thuiswerken. Is er bijvoorbeeld minder aansprakelijkheid op arbogebied als de werknemer niet verplicht wordt om thuis te werken? Of moet er altijd een arboproof werkplek ingericht zijn? Kan dit afhangen van het aantal uren?
Sommige werknemers moeten van hun baas thuiswerken. Maar is er dan nóg meer een plicht voor de werkgever de thuiswerkplek arboproof te maken? Nee, volgens de Arbowet is de werkgever dat sowieso. De werkgever moet er voor zorgen dat alle werknemers gezond en veilig kunnen werken, op zowel geestelijk als lichamelijk gebied. Het maakt daarbij niets uit of de werknemer in het bedrijfspand werkt of thuis. Het maakt dus ook niet uit of de werknemer verplicht of vrijwillig thuis werkt of hoeveel uren hij dat doet.
Meer dan twee uur: beeldschermwerk
Wel is het zo dat als de werknemer meer dan twee uur per dag thuis beeldschermwerk verricht, het Arbobesluit de thuiswerker als beeldschermwerker ziet. Dan gelden de artikelen 5.1 tot en met 5.7 van het Arbobesluit. Dit betekent dat de organisatie van het beeldschermwerk, de inrichting van de beeldschermwerkplek en de bescherming van de ogen aan dezelfde eisen moet voldoen als op kantoor. Als de thuiswerknemer zelf al beschikt over een ergonomisch ingerichte werkplek (werktafel, werkstoel, beeldscherm, programmatuur en afdoende kunstverlichting), hoeft de werkgever deze niet alsnog ter beschikking te stellen. Het doet er ook dan niet toe of de werknemer verplicht of vrijwillig thuis werkt.
In de bekendste rechtszaak over arbo en thuiswerken (Gerechtshof Amsterdam, 7 september 2006, LJN: AZ5431) gaat het over RSI-klachten die een werknemer opliep door thuis te werken.