Andere invulling quotum arbeidsgehandicapten

Er komt alleen een minimumgrens voor het aantal arbeidsgehandicapten in uw organisatie als werkgevers niet op eigen initiatief voldoende werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen. Dit is afgesproken tussen de sociale partners en de ministerraad en vastgelegd in het sociaal akkoord.

In het bericht ‘Alle maatregelen uit het sociaal akkoord’ las u al dat het quotum arbeidsgehandicapten uit de Participatiewet is uitgesteld. Volgens deze wet zou op termijn minstens 5% van de werknemers in uw organisatie uit arbeidsgehandicapten moeten bestaan. In het sociaal akkoord is echter een alternatief afgesproken: werkgevers moeten er vanaf 2014 samen voor zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk komen bij reguliere werkgevers. Vanaf 2026 moeten werkgevers in de marktsector samen in totaal 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten hebben geregeld. Ook de overheid gaat extra banen openstellen voor mensen met een beperking. In de tabel hieronder vindt u hoe deze aanwas van extra banen voor arbeidsgehandicapten naar verwachting wordt opgebouwd.

11.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten

Er wordt wel een quotum arbeidsgehandicapten in de wet vastgelegd, waarbij ook per jaar wordt aangegeven hoeveel extra banen werkgevers beschikbaar moeten stellen aan mensen met een beperking. Het quotum wordt alleen pas geactiveerd als het afgesproken aantal extra banen niet wordt gerealiseerd. Eind 2016 wordt het aantal banen voor het eerst getoetst. De afspraak is dat er dan in ieder geval 11.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten moeten zijn.
De ministerraad heeft onlangs ingestemd met de Participatiewet. Het wetsvoorstel is nu naar de Raad van State gestuurd voor advies. Ondertussen is staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met werkgevers- en werknemersorganisaties in gesprek over de nadere invulling van de wet.

Extra banen voor arbeidsgehandicapten