Werkkostenregeling roept veel vragen op
De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de voorgestelde maatregelen om de werkkostenregeling (WKR) te vereenvoudigen. De staatssecretaris van Financiën zal deze vragen in behandeling nemen en komt op vrijdag 17 oktober met een eerste reactie.
In het Belastingplan 2015 heeft het kabinet een aantal maatregelen opgenomen om de WKR te vereenvoudigen. De Tweede Kamer vindt niet elke maatregel even duidelijk. In het verslag van de Kamercommissie voor Financiën (doc) staan maar liefst 12 pagina’s met vragen over de WKR.
Beperking van de administratieve lasten
Zo wil de VVD-fractie bijvoorbeeld weten waarom de ministerraad heeft gekozen voor een vrijstelling voor producten uit eigen bedrijf en niet voor een fiets, fitness of bedrijfsuitje. De Kamerleden van de PvdA zijn juist blij met de personeelskorting voor eigen producten, maar willen die graag uitbreiden naar bepaalde soorten werkkleding.
De SP heeft onder meer vragen over de beperking van de administratieve lasten door de aanpassingen aan de WKR en wil weten of ook het mkb hiervan profiteert. Ook wil de partij weten of vrijwilligersvergoedingen meetellen bij de bepaling van de vrije ruimte. Voor instellingen die veel met vrijwilligers werken, is dat belangrijke informatie.
Maatschappelijk als loon ervaren
Volgens de CDA-fractie is het hoog tijd dat de WKR verplicht wordt. Tegelijkertijd vindt de partij dat het loonbegrip van de WKR niet meer aansluit bij wat maatschappelijk als loon wordt ervaren. De leden vragen de regering om te bevestigen dat de volgende onderdelen – die de meeste werknemers niet als beloningsvoordeel zien – onder de WKR toch tot het (al dan niet vrijgesteld) loon worden gerekend:
- de werkplekinrichting, zoals het bureau, de bureaustoel en eventuele kamerplanten;
- zakelijke apparatuur, zoals de vaste computer en printer op kantoor of een vaste telefoon;
- kantoorartikelen, zoals postvakjes, papier, enveloppen en pennen;
- toiletpapier en handzeep op kantoor;
- een parkeerplaats bij uw onderneming.