Werkkostenforfait stijgt weer naar 1,5%
Bij invoering van het uniform loonbegrip zal het werkkostenforfait opnieuw stijgen van 1,4% naar 1,5%. Deze verhoging is nodig omdat de werknemersbijdrage ZVW straks niet meer op het loonstrookje zal staan. Dit leidt tot een lagere totale loonsom voor uw onderneming. Om dit te voorkomen gaat de overheid het percentage van de vrije ruimte dus verhogen van 1,4% naar 1,5%.
Het doel van het uniforme loonbegrip is om het loonbegrip voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet gelijk te trekken. Het gebruik van het uniform loonbegrip moet het loonstrookje begrijpelijker maken.
Totale loonsom lager
Bij invoering van het uniform loonbegrip, zult u de ZVW-premie niet meer op het loonstrookje terugvinden. Op dit moment is het nog zo dat de werknemer de ZVW-premie betaalt en dat u als werkgever het bedrag van de premie dan weer aan de werknemer vergoedt. De fiscus merkt de vergoeding van u wel aan als loon en belast dit bedrag met loonheffingen en premie werknemersverzekeringen. Bij de invoering van het uniform loonbegrip gaat dit veranderen. U zult de ZVW-premie straks direct aan de Belastingdienst gaan afdragen. De consequentie hiervan is dat de totale loonsom van uw onderneming lager zal uitvallen. De overheid compenseert dit door het werkkostenforfait te verhogen met 0,1%.