U bent hier

Onderneming & Fiscus
Wel degelijk bijtelling voor verhuurde auto

Wel degelijk bijtelling voor verhuurde auto

Als enig directeur grootaandeelhouder (dga) kunt u zelf het beleid van uw bv bepalen, dus ook ten aanzien van de auto van de zaak. Rechtbank Breda heeft met een recente uitspraak een verhuurconstructie de nek omgedraaid. Hierbij werd een auto via een holding-bv door de week verhuurd aan de werk-bv en in het weekend aan de directeur-grootaandeelhouder (dga).

Deze rechtszaak draaide om een belastingadviseur die dga was van zijn holding-bv die weer eigenaar was van de bijbehorende werkmaatschappij. De holding-bv kocht in 2009 een luxe auto met een cataloguswaarde van € 132.750 die op werkdagen werd verhuurd aan de werkmaatschappij en in het weekend aan de dga. De werkmaatschappij stelde de auto op haar beurt op werkdagen ter beschikking aan de dga als auto van de zaak. Hierbij werd schriftelijk afgesproken dat de dga de auto niet privé mocht gebruiken op werkdagen en een kilometeradministratie moest bijhouden van zijn gereden kilometers. De werkmaatschappij hield dan ook geen rekening met de bijtelling bij de inhouding en afdracht van loonheffingen over het loon van de dga. Daar was de inspecteur het niet mee eens, want volgens hem had er wel degelijk rekening moeten worden gehouden met bijtelling.

Huur kwam in mindering op bijtelling

De rechter gaf de inspecteur gelijk, aangezien de dga door zijn positie zelf de voorwaarden van de huurovereenkomst kon bepalen. Hierdoor had de werkmaatschappij eigenlijk een auto beschikbaar gesteld aan de dga die hij daarnaast ook (deels) privé mocht gebruiken. De werkmaatschappij moest dus alsnog bijtelling inhouden en loonheffing afdragen voor het privégebruik van de auto. Meevaller hierbij was wel dat de huur die de dga aan de holding-bv had betaald voor het gebruik van de auto in de weekenden hierop in mindering mocht komen.
Rechtbank Breda, 24 september 2010, LJN: BN8653