Voorstel one stop shop krijgt gele kaart
Het kabinet en de Tweede Kamer hebben kanttekeningen geplaatst bij het voorstel van de Europese Commissie om te komen tot één belastingloket in de Europese Unie (EU). Staatssecretaris Weekers zal de Europese Commissie vragen om nog eens kritisch naar het voorstel te kijken. Dit gebeurt door het voorstel een zogenoemde gele kaart te geven.
In het bericht ‘One stop shop voor uw VPB’ kon u lezen dat de Europese Commissie een voorstel heeft gedaan voor een gemeenschappelijke berekening van de belastinggrondslag in de EU. Voordeel van deze regeling is dat u dan nog slechts één aangifte hoeft te doen bij één belastingdienst. Daarnaast kunt u dan ook de verliezen en winsten in de diverse landen direct verrekenen. U bent echter niet verplicht om van dit systeem gebruik te maken, want deze zogenoemde Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) is optioneel.
Kritiek op voorstel CCCTB
Staatssecretaris Weekers van Financiën en de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer hebben nog wel wat kritische punten bij dit voorstel:
- Een bv zal alleen van de CCCTB gebruikmaken als dit voordeel oplevert. Nederland zal dus minder belastinginkomsten krijgen door invoering van dit Europese systeem.
- De factoren activa, arbeid en omzet bepalen de toerekening van de Europese belastingopbrengst aan Nederland. De staatssecretaris is voorstander van een winsttoedeling op basis van risico binnen een concern.
- De antimisbruikbepaling zou een bredere reikwijdte moeten krijgen.
- Invoering van de CCCTB heeft extra uitvoeringskosten voor de Belastingdienst en het bedrijfsleven tot gevolg.
- Het recht van het land waar de moedermaatschappij is gevestigd, bepaalt de regels voor een eventuele rechtsgang. Mocht een land minder controleren dan kan dit ook nadelige gevolgen voor Nederland hebben. Daarnaast kan ook concurrentie ontstaan doordat een land een ander boetesysteem heeft of andere betalingstermijnen heeft.
De staatssecretaris zal deze punten melden aan de Europese Commissie en vragen of ze het voorstel willen herzien. Nederland zal hierbij gebruikmaken van de zogenoemde ‘gele kaart procedure’ om aan te geven dat het onderwerp van het wetsvoorstel niet op Europees, maar op nationaal niveau geregeld moet worden. Andere Europese landen zullen waarschijnlijk snel volgen.