Verstrekker auto moet bijtelling regelen
Ontvangt u een naheffingsaanslag omdat u geen bijtelling wegens privégebruik heeft ingehouden op het loon van een werknemer wiens auto van de zaak niet (mede) door uw onderneming is verstrekt, dan is deze niet voor uw rekening. De Belastingdienst moet hiervoor zijn bij degene die de auto wel heeft verstrekt. Rechtbank Breda heeft in een pas gepubliceerde rechtszaak gezegd dat dit ook geldt als de verstrekker aandeelhouder van uw onderneming is.
De bv die in deze rechtszaak een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen ontving, had onder meer geen bijtelling wegens privégebruik van de auto van de zaak ingehouden op het loon van een werknemer. De bv vond dat ze terecht geen bijtelling had ingehouden, omdat de auto was verstrekt door haar – Belgische – 90% aandeelhouder. De bv vond dat zij dan ook niet verantwoordelijk was voor het inhouden en afdragen van de bijtelling. De inspecteur was echter niet overtuigd en hield de naheffingsaanslag in stand.
Regeling ontbrak in managementovereenkomst
De bv stapte daarop naar de rechter, waar zij wel haar gelijk haalde. Omdat er in de managementovereenkomst tussen de bv en haar Belgische aandeelhouder geen regeling stond om de autokosten te vergoeden, was de auto volgens de rechter niet (mede) namens de bv verstrekt maar namens de Belgische aandeelhouder. Omdat de werknemer ook in loondienst was bij de verstrekker van de auto, hoorde de auto ook bij die dienstbetrekking. De rechter verminderde de naheffingsaanslag daarom met het bedrag dat betrekking had op de bijtelling.
Rechtbank Breda, 27 januari 2010, LJN: BN2578