Tweede Kamer akkoord met wijziging exitheffing
De Tweede Kamer heeft recent ingestemd met de aanpassing van de exitheffing. Verplaatst u uw onderneming naar een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) dan kunt u uitstel krijgen voor de betaling van de verschuldigde belasting. U bent dan wel invorderingsrente verschuldigd.
Besluit u om uw onderneming of activa van uw onderneming te verplaatsen naar een andere EU-lidstaat dan moet u in principe afrekenen over de stille reserves en de meerwaarde in de activa. In het bericht ‘Exitheffing hoeft u niet meer gelijk te betalen’ kon u lezen dat staatssecretaris Weekers van Financiën een voorstel naar de Tweede Kamer had gestuurd om de regels voor de exitheffing aan te passen. U krijgt hierdoor de keuze om direct af te rekenen of om de betaling van de exitheffing uit te stellen tot het moment waarop u de meerwaarde realiseert. De Tweede Kamer is recent akkoord gegaan met dit wetsvoorstel.
Procedure tegen Nederland
De aanpassingen van de wet zijn het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Daarnaast is de Europese Commissie ook een procedure gestart tegen Nederland, omdat de huidige exitheffing in strijd is met het Europese recht. Het probleem met de huidige exitheffing is dat u moet afrekenen over de meerwaarde in activa die nog niet zijn vervreemd. Dit is in strijd met de vrijheid van vestiging. Ondanks de voorgestelde wijzigingen zal de Europese Commissie deze procedure waarschijnlijk toch voortzetten. Het is dus nog even de vraag of deze wijziging van de exitheffing voldoende is.