Toch fiscale eenheid na certificeren aandelen
Als meer dan 5% van de aandelen van een dochtermaatschappij zijn gecertificeerd en de juridische eigendom van deze aandelen is ondergebracht bij een Stichting Administratiekantoor (STAK) is in sommige gevallen een fiscale eenheid tóch mogelijk. Daarmee blijft de mogelijkheid van verliescompensatie binnen de fiscale eenheid en het buiten de heffing houden van resultaten op onderlinge transacties dus bestaan. Dat heeft de Hoge Raad onlangs bepaald.
Normaal gesproken moet een moedermaatschappij de juridische en economische eigendom van minimaal 95% van de aandelen in een dochtermaatschappij hebben als zij met deze dochter een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (vpb) wil vormen. Bij certificering van aandelen houdt een STAK de aandelen in een bv en geeft daarvoor in de plaats certificaten van aandelen uit. De STAK wordt daarmee juridisch eigenaar van de aandelen. Heeft de STAK meer dan 5% van de aandelen in haar bezit, dan moet de fiscale eenheid worden verbroken.
Stemrecht uitoefenen
Dit was volgens de inspecteur ook het geval toen een bv en een Franse vennootschap van wie de bv een Nederlandse dochtermaatschappij had gekocht een STAK oprichtten die 19,99% van de uitstaande aandelen in de dochter verkreeg tegen toekenning van certificaten aan de bv. Maar de bv was het hier niet mee eens. Het bestuur van de STAK bestond namelijk uit slechts één bestuurder, die door de bv en de Franse vennootschap gezamenlijk werd benoemd. Deze bestuurder mocht volgens de statuten van de STAK alleen het stemrecht op de gecertificeerde aandelen uitoefenen zoals de bv hem vooraf schriftelijk had geïnstrueerd. De moedermaatschappij bepaalde daarmee feitelijk hoe op de aandelen zou worden gestemd. Hiermee was voor de Hoge Raad voldoende aangetoond dat de moedermaatschappij (indirect) de volledige zeggenschap had behouden over ten minste 95% van de aandelen in de dochter. De fiscale eenheid mocht daarom in tact blijven.
Hoge Raad, 18 juni 2010, LJN: BK3803