U bent hier

Onderneming & Fiscus
Strengere eisen voor toepassing 30%-regeling

Strengere eisen voor toepassing 30%-regeling

U kunt straks minder makkelijk de 30%-regeling toepassen voor buitenlandse werknemers die naar Nederland komen of werknemers die naar bepaalde landen worden uitgezonden. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in het Belastingplan 2012 de regels aangescherpt. De regeling is op dit moment namelijk te ruim.

De 30%-regeling is een tegemoetkoming voor een buitenlandse werknemer die extra kosten zoals reiskosten en huisvestingskosten moet maken om in Nederland te komen werken. Voldoet u aan de voorwaarden voor de regeling dan kunt u zonder nader bewijs 30% van het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking inclusief vergoedingen verstrekken als vrije vergoeding ter dekking van deze kosten. Een belangrijke vereiste is wel dat het moet gaan om werknemers met een bepaalde ervaring en specifieke deskundigheid.

Salarisnorm

Voor volgend jaar zijn de vereisten voor deze regeling op de volgende punten aangepast:

  • Het zogenoemde schaarste- en deskundigheidsvereiste maakt plaats voor een salarisnorm. De basissalarisnorm bedraagt € 35.000 (exclusief de vergoeding). Voor masterstudenten onder de 30 jaar geldt een afwijkende norm van € 26.605. Er gaat geen salarisnorm gelden voor wetenschappers en onderzoekers bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen.
  • De looptijd van de 30%-regeling zal nog slechts acht jaar bedragen.
  • De fiscus verkort deze looptijd met de eerdere periode van verblijf of tewerkstelling in Nederland in de afgelopen 25 jaar in plaats van tien jaar.
  • De 30%-regeling ziet niet op de werknemers die werken vanuit een woonplaats binnen 150 kilometer van de Nederlandse grens.

De Eerste Kamer zal binnenkort deze plannen nog in behandeling nemen en erover stemmen. Tot die tijd zijn de plannen nog niet 100% zeker.